Baking without an oven
What happens when stubborn, hungry girl wants to bake a cookie?
She bakes them in the oven.
But what if she doesn't have an oven?
She bakes them in the pan.
And it worked out!
Soft, sweet and double chocolate cookies.
Receipe:
2 eggs
70 grams of melted butter
1 glass of flour
3/4 glass of sugar
1 pinch of salt
3-6 big spoons of Nutella (optional)
50 grams of chopped chocolate or chocolate chips (optional)
1 teaspoon of baking powder (I added 1/2)
Melt butter on the pan, then mix everything in the bowl manually. Add butter. When I cook I prefer manually mixing, because then I'm sure that they're mixed properly. When it'll be too sticky, add some flour. If too dry, add another egg. Knead the dough until everything combines into a whole.
Then, preheat the pan, form small dough balls and smash them between your hands. Put them in pan around as numbers on the clock. Sear them about 5 minutes on one side and another 5 minutes on the other side. You have to watch them- If the pan will be too hot, cookies will burn while the middle rest raw.
Note:
You can change Nutella to something else (f.ex. jam) or just add more/less Nutella than I.
The same applies to chocolate: peanuts, Skittles, Oreo crumbs also works great together with the cookies. It just depends on what you like and what you want to create.
Remember that the basics of the cookies are: eggs, flour, sugar, melted butter and salt. The rest depends on your preferences.
Co się dzieje, kiedy zaborcza, głodna dziewczyna chce upiec ciastka?
Piecze je w piekarniku.
Ale co kiedy nie ma piekarnika?
Piecze je na patelni.
I wyszło!
Delikatne, słodkie, podwójnie czekoladowe ciastka z patelni.
Przepis:
2 jajka
70 gramów roztopionego masła
1 szklanka mÄ…ki
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3-6 dużych łyżek Nutelli (opcjonalnie)
50 gramów pokrojonej czekolady lub płatków czekoladowych (opcjonalnie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja dodałam 1/2)
Rozpuść masło na patelni, wszystkie składniki wymieszaj ręcznie w misce. Dodaj masło. Kiedy gotuję, wolę mieszanie ręczne, ponieważ wtedy mam pewność, że wszystko zostało odpowiednio wymieszane i połączyło się tak, jak powinno. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste, dodaj trochę mąki. Jeśli zbyt suche, dodaj kolejne jajko. Zagnieć ciasto, aby składniki połączyły się w całość.
Rozgrzej patelnię i uformuj w ręce małe kulki z ciasta. Zgnieć je między rękami na 1-2 cm placuszek. Rozkładaj je na patalni tak, jak cyfry na tarczy zegara. Smaż je 5 minut na jednej i 5 minut na drugiej stronie. Musisz je pilnować- jeśli patelnia będzie zbyt gorąca, ciastka spalą się, a środek będzie surowy.
Zmiana przepisu:
Możesz zamienić Nutellę na coś innego (np. dżem) lub po prostu dodać więcej/mniej Nutelli niż ja.
To samo dotyczy czekolady: orzeszki, Skittlesy, okruchy Oreo także będą świetnie grały z ciastkami. Wszystko zależy od tego, co chcesz stworzyć.
Pamiętaj, że podstawą ciastek są: jajka, mąka, cukier, rozpuszczone masło i sól. Reszta zależy od Twoich preferencji.
Bon appétit!
I have an oven, but I am going to have to make these on the stove top!
OdpowiedzUsuńLucky you! I hope you'll show me pics of your cookie-masterpiece after all ;)
UsuńI was ready to laugh out loud thinking that they would be a disaster! But they actually look okay. Well done on that.
OdpowiedzUsuńIt's impossible to create a disaster instead of meal. You know, it's just food, ingredients- separately they're good, so together they must be only better! Thank you then!
UsuńGdzieś Ty kobieto podziewała się przez ostatnie 3 miesiące? Byłam zmuszona żyć bez piekarnika i powoli popadałam w depresję przez brak własnoręcznie zrobionych słodkości.
OdpowiedzUsuńNie wykluczone, że w następnym mieszkaniu również nie będę go miała, aż zapiszę sobie ten przepis by przeżyć do kupienia elektrycznego piekarnika :D
Przeprowadzałam się do mieszkania bez piekarnika :D Też rozważałam zakup tego elektrycznego, ale... On mi się nigdzie nie zmieści! W takim razie koniecznie zapisz sobie ten i szykuj się na kolejne. Odkrycie, że na patelni można także piec spowodowało, że zaczęłam myśleć nad kolejnymi ekstra przepisami!
UsuńPysznie wyglądają te ciasteczka, ostatnio miałam w planach zrobić jakieś szybkie proste ciastka bo strasznie miałam ochotę. Na pewno nie raz zrobie te ciastka jak spiszą sie dobrze tak jak to mówisz :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,Lu :)
Pamiętaj, że w zależności od tego, jakie lubisz najbardziej, takie składniki powinnaś dodać. Jeśli tak samo jak ja uwielbiasz mocno słodkie, dodaj duuużo cukru ;)
UsuńAle mi zrobiłaś apetyt!
OdpowiedzUsuÅ„Teraz to już na pewno wypróbujÄ™ ten przepis ♥
Pozdrawiam
Wypróbuj i koniecznie daj znać, jak wyszło! <3 Trzymam kciuki ;)
UsuńI never actually knew you could'bake' cookies without an oven :) great idea and I bet they were tasty too :D
OdpowiedzUsuńhttp://klaudiaandmylife.blogspot.co.uk/
Jeszcze nigdy nie piekłam ciastek na patelni. Przepis jest prosty więc pozwolę sobie go skopiować i również spróbuję takie upiec :)
OdpowiedzUsuńPróbuj próbuj, może urozmaicisz przepis o jakiś interesujący dodatek! Koniecznie pochwal się później tym, co wyjdzie :)
UsuńMusze wyprobowac ten przepis
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Jest bardzo uniwersalny, dzięki temu możesz zrobić ciastka z dokładnie tym, na co masz ochotę.
UsuńMi też ostatnio piekarnik nie działał :P ale już wszystko wróciło do normy, bez piekarnika jak bez ręki u mnie.
OdpowiedzUsuńCiekawy post,super!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Muszę kiedyś wypróbować !
OdpowiedzUsuńWow, jestem tu pierwszy raz i wielkie brawa za to, że dodajesz tekst w dwóch językach! To zdecydowanie wpływa na jakość bloga.
OdpowiedzUsuńKiedyś wypróbuję! :)
https://pannakuchcewicz.blogspot.com/
Bardzo dziękuję! Chcę, żeby był jak najciekawszy :)
UsuńCiekawy pomysł z tą patelnią :) Nie wpadłabym chyba na coś takiego, a przepisz chętnie wypróbuję w wolnej chwili.
OdpowiedzUsuńLubię eksperymentować i chciałam zobaczyć, co wyjdzie ;) Polecam taki rodzaj gotowania!
Usuńpycha
OdpowiedzUsuńhttps://skucinskaemi.wordpress.com/
Super pomysł! Trzeba eksperymentować z gotowaniem, bo zawsze może wyjść coś fajnego. :)
OdpowiedzUsuńObserwuję.
Eksperymenty to najlepsza rzecz, jaką można zrobić w kuchni!
UsuńWyglądają przepysznie *.*
OdpowiedzUsuńWygladaja mega pysznie! Na patelni troche jak klopsiki mm haha :D Musze ich sprobowac! :*
OdpowiedzUsuńZyciedlapasji.blogspot.com
Klopsiki nie klopsiki, ale ciastka wyszły super :)
UsuńSuper opcja! Czyli Chcieć to móc :)
OdpowiedzUsuńMniam! Już czuję ich zapach! Muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę apetycznie ! A o pieczeniu na patelni to pierwsze słyszę,ale jak widać da się :D Poza tym robisz naprawdę świetne i zachęcające zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi ciastkami z patelni i do tego szybki i prosty, w weeken zamierzam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMasz pięknego bloga i urokliwe zdjęcia, obserwowanie to czysta przyjemność :)
http://mamariw.blogspot.com/?m=1
Te ciastka wygladaja tak apetycznie, ze juz przez samo patrzenie na nie mam ochote upiec takie ciasteczka!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPychota :) Aż nabrałam smaku na takie ciasteczka
OdpowiedzUsuńNa pewno muszą być pyszne. Chcesz więcej przepisów? Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńSuper przepis, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPS. Nominowałam Cię do Liebster blog award, zajrzyj do mnie i weź udział w zabawie ! :)
https://monica280497.blogspot.com/2016/09/liebster-blog-award.html
Looks like I found new perfect snack idea!
OdpowiedzUsuńWyśmienite
OdpowiedzUsuń