See My Taste: catching White Marlin | See My Taste: łapiąc White Marlina

english language below

White Marlin, Sopot. To już druga restauracja, która jest bohaterem mojego nowego na blogu 
cyklu postów.

Pierwszy post See My Taste osiągnął aż trzykrotnie więcej wyświetleń niż dotychczasowe posty, za co bardzo Wam dziękuję.

Wyruszmy zatem na poszukiwania White Marlina. Czy uda nam się go złapać?


Na przystawkę wybrałam krewetki w emulsji z białego wina. Były bardzo dobrze przyrządzone, emulsja lekka i orzeźwiająca. Zapowiedź świetnego, wiosennego lunchu.



W roli White Marlina na moim talerzu wystąpił halibut z kaszą quinoa, brokułem i kiełkami fasoli. To zdecydowanie moje ulubione danie. Ryba świetnie przyrządzona, delikatna, z chrupiącą skórką. Przyrządzona w punkt kasza razem z warzywami stanowiły dla halibuta piękne, kolorowe tło.

Bardzo dobry wybór na upalne dni.





Kolejnym daniem jest kaczka confit z purée i duszoną szalotką. Confit to metoda gotowania, polegająca na powolnym gotowaniu posolonych udek kaczki lub gęsi w ich własnym tłuszczu. 

Dzięki temu mięso zyskuje na miękkości, jest kruche i delikatne, co w przypadku bohaterki poniższego zdjęcia idealnie się udało.

Danie bardzo dobre dla osób, które mają ochotę na mięso inne niż wszechobecny kurczak.



 Pora na deser, czyli moją ulubioną część wizyt w restauracji. 

Ta piękna, kolorowa kompozycja to suflet czekoladowy z coulis z truskawek i pistacjowymi lodami.

Oprócz tego na talerzu znajdują się doskonałe lody waniliowe (ale pistacjowe były jeszcze lepsze!), karmelowy oraz pistacjowy puder i karmelowe ciasteczka.

Polecam ten deser wszystkim osobom, które uwielbiają duże natężenie słodkości,
ale w granicach rozsądku. 

Truskawkowe coulis przełamuje słodki smak w odpowiednich momentach.



Deser numer dwa to bajkowa tarta bananowa z toffi i sorbetem z marakui.

Krucha, z aksamitnym kremem i słodkimi bananami.

Delikatny sorbet z marakui orzeźwia ten deser, pozostawiając przyjemne uczucie chłodu w ciepłe dni.

Wbrew nazwie i wyglądowi nie jest on tak słodki, jak można się tego było spodziewać. 

Dzięki temu po jego skonsumowaniu można jeszcze patrzeć na jedzenie :)


Bycie gościem w White Marlin było dla mnie prawdziwą przyjemnością. 

Oczywiście nie mogę nie wspomnieć o świetnej obsłudze: autentycznie miłej, serdecznej
i chętnej do udzielania informacji na nurtujące gości pytania.

Zachęcam Was do udania się do White Marlina na lekki lunch lub wieczorną kolację.
Oprócz jedzenia zaskoczą Was tam jeszcze piękny wystrój i fantastyczne widoki na morze
i sopocką plażę.

Co do nich zostawiam Was w niepewności - musicie zobaczyć je na własne oczy.



White Marlin Restaurant & Lounge, Al. Wojska Polskiego 1, Sopot

telefon +48 58 58 58 686

messenger @whitemarlinsopot

rezerwacje restauracja@whitemarlin.pl

otwarte codziennie od 7:30 do 22:00


Telegraficzny skrót recenzji See my taste:

świetnie. prosto, zwięźle i na temat. pięknie i pysznie

co można tu zjeść?

śniadanie, lunch, dłuższy obiad, romantyczną kolację z widokiem na morze,
wypić drinka ze znajomymi 

najlepsze danie w White Marlin okiem damskim: 

czy deser to też danie? jeśli nie, to lekki halibut, idealny na lato (bikini !).
jeśli tak, polecam suflet czekoladowy z lodami pistacjowymi

najlepsze danie w White Marlin okiem męskim:

kaczka confit. treściwa, aromatyczna i świetnie przyrządzona

zobacz menu:




ENGLISH

White Marlin, Sopot. This is the second restaurant which is the hero of my newest blog posts series. 

The first post of See My Taste series has reached three times as many views as the posts so far,
thank you so much!

So we set out to look for White Marlin. Will we be able to catch it?


As a starter I chose shrimp in a white wine emulsion. They were very well prepared, 
emulsion was light and refreshing. A preview of a great spring lunch.



In the role of White Marlin on my plate came halibut with quinoa, broccoli and bean sprouts.
This is definitely my favorite dish. Fish cooked well, delicate, skin really crispy.
Quinoa and vegetables were beautiful, colorful background for my halibut.

Very good choice for hot days.




The next dish is duck confit with purée and braised shallot. Confit is a cooking method that involves slow cooking of salted duck or goose legs in their own fat. Thanks to this, the meat is very tender, delicate, what occured in case of the heroine on the photo below.

The dish is very good for people who'd like to eat meat other than ubiquitous chicken.


It's time for dessert - it is my favorite part of the restaurant visits.

This beautiful, colorful composition is a chocolate souffle with strawberry coulis
and pistachio ice cream.

Also on the plate you can find perfect vanilla ice cream (but pistachio were better! ;) ),
caramel and pistachio powder and caramelized cookies.

I recommend this dessert to anyone who loves a great deal of sweetness,
but within reason.

Strawberry coulis breaks that sweet taste in the right moments.


Dessert number two is a fabulous banana tart with toffee and maracuja sorbet.

Crispy, with light, smooth cream and sweet bananas.

Delicate sorbet is refreshing, leaves a pleasant cold feeling during the warm days.

Contrary to the name and appearance, it is not as sweet as you might expect.

Thanks to that, after it has been consumed, you can still look at the food :)


Being a guest at White Marlin was a real pleasure to me.

Of course I can not forget to mention the great service: genuinely nice, cordial
and willing to give information to current guests questions.

I encourage you to go to White Marlin for a light lunch or evening meal.
Apart from eating you will be surprised by the beautiful decor and fantastic sea views
and Sopot's beach.

As for them I leave you in uncertainty - you must see them with your own eyes.

White Marlin on Facebook | White Marlin on Instagram

whitemarlin.pl

White Marlin Restaurant & Lounge, Al. Wojska Polskiego 1, Sopot

phone +48 58 58 58 686

messenger @whitemarlinsopot

reservations restauracja@whitemarlin.pl

open daily from 7:30 to 22:00


See my taste's short telegraphic brief:

excellently. concisely and straight on. Beautiful and delicious food

What can you eat here

Breakfast, lunch, longer dinner, romantic dinner with sea view,
 have a drink with friends

Best dish in White Marlin from female point of view:

Is dessert a dish too? If not, it's a light halibut, perfect for summer (bikini !).
If so, I recommend chocolate soufflée with pistachio ice cream

Best dish in White Marlin from male point of view:

Confit duck. tasty, aromatic and well cooked

11 komentarzy:

  1. Mmm Dania wyglądają bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego aż leci mi ślinka? To wygląda pięknie, tak satysfakcjonująco! Jak tylko będę nad morzem to lecę tam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dania nie dość, że przepiękne to jeszcze bardzo dobre :)

      Usuń
  3. Ale to wszystko cudownie wygląda *_*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałam się zrobić jak najlepsze zdjęcia, ale mimo wszystko największa w tym zasługa kucharza ;)

      Usuń
  4. Ale pycha tarta bananowa. http://recenzje-kosmetyczneuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. The desserts look so amazing!! Surely adding it to my list for whenever do go to Sopot.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aaaaa, czemu to jest tak daleko! Ale mi 'smaka' narobiłaś, a pomyśleć że dopiero jadłam.
    Cudowny post, czekam na więcej. Mam propozycję: przyjedź na śląsk, tu najwięcej ludzi, to najwięcej wyświetleń, nie?

    Pozdrowienia!
    Tysiąc Żyć Czytelnika

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie wygląda to wszystko:) Tylko ceny mogłyby być troszkę niższe;)

    OdpowiedzUsuń
  8. 52 year-old Sales Associate Teador Ashburne, hailing from Angus enjoys watching movies like Where Danger Lives and Watching movies. Took a trip to Ha Long Bay and drives a Sierra 3500. zrodlo obrazu

    OdpowiedzUsuń

Co o tym myślisz?

Obsługiwane przez usługę Blogger.